Vart vi paddlar i Gävle

En sammanställning om våra vanligaste paddelställen i Gävle. 

Testboån

Flödet för Testeboån

Brännsågen till Åbyggeby

Många fina men steniga forsar och en väldigt fin natur. En klubbfavorit så fort det finns vatten. Nästan alltid mycket träd i vattnet som kan ställa till det. 

Klass 2 

Forsby

Kort intensiv men inte särskilt svår fors nära Forsbybadet.  Nära stan och rolig men få bakvatten eller andra intressanta företeelse

Klass 2

https://youtu.be/F84Qf3WGads

Vävaren

Större och brant, så här kan det vara krävande när det kommer mer vatten.  Faller 12 meter på 350 meter. Några farliga företeelser kan uppstå vid droppen, i synnerhet vid högre flöden så krävs en hel del av ev. paddlare. Förmodligen svåraste i vår närhet som blir klart utmanade vid höga flöden. Paddlingsbar även vid väldigt lågt vatten men då är det många stenar stenar på vägen ner, men en rolig vatterutchkana som belöning. 

Forskarta

PDF Vävaren

Klass 3+ Gå inte runt för det gör förmodligen ont

Gavleån

Mitt i Gävle har vi ett par härliga forsar. Släpps vatten genom kraftverkets i Boulognern är det en fin tur att starta precis nedanför luckorna och köra hela vägen ner till centrala Gävle, om det inte släpps genom luckor så lägger man istället i kanalen nedanför turbinerna. Klass 2 med mest utmaning precis förbi konserthuset, där det är några större valsar. Håll koll på kanten (Beethovens femma)  in i forsen där det drar uppåt en del i synnerhet på höger sida. Övre delarna har flacka områden bredvid som svämmas över vid högre vatten. Längre ner ifrån konserthuset är det murade väggar så där blir det bra fart vid högre vatten. 

Finns några surfställen men ingen med bakvatten. Wienervalsen, svårfångad med riktigt fin när man sitter på den, kan med fördel sidsurfas i skummet. I högre vattenstånd ryms flera kajaker och kan surfa samtidigt. Strax nedanför finns en lite svårupptäckt blankvåg som ofta är riktigt bra att stanna kvar på (Finvågen). På väg neråt finns ett par till valsar och vågor som är värt ett besök innan man plockar upp och bär 100 meter för ett varv till. 

Karta
Karta över forsen vid konserthuset

Flödet för Gavleån just nu

Åmot

Bresiljeån

Pärlan i vårt område! En 13 kilometer lång creekingtur som överraskat många.  Vårflod eller blöta perioder rekommenderas men då är det en fantastisk lite svårare tur. Relativt snabbt, lite roliga drops och vacker vildmark.  Brukar delas upp i övre och nedre turen. Övre den lättare men kräver mer vatten. Övre turen börjar lätt och den största svårigheten kommer alldeles i slutet, så känner man att det var fullt tillräckligt kan man bara paddla övre turen. Känner man att man vill snäppa upp svårigheten kastar man sig ner för Vindskyddsforsen och tar sig till kruxet vid Tävttstugan. 

Ilägg för övre turen uppe vid sjön Bresiljorna. 

Ilägg för nedre turen vid Jangölsdammen, där vägen passerar ån.

Upptag vid Åmotsparken.

Flödet för Bresiljeån

Räkna med körbart från 6-7 kubik för nedre. Vid cirka 12 är hela turen riktigt trevlig. 20 och uppåt är det en rejäl utmaning. Största svårigheten är Tvättstugan, några hundra meter nedströms ilägget för nedre turen vid vindskyddet. 

Det går att få en ganska bra uppfattning om svårighetsgraden genom att titta på forsen under vägbron i Åmot (Frisörforsen) om den känns hanterbar så kan du räkna med att Tvättstugan är något svårare och brutalare. 

Klass 3-4 beroende på vattenstånd. Räkna med en rejäl utmaning och simningar kan bli långa. 

Dalälven

Gysinge

Dalälven har mer vatten än vår övriga, så här går det alltid att paddla. Bra ställe att börja paddla fors på och ett och annat roligt finns för de mer avancerade. Vad sägs om paddla genom en ruin, Helvetsrännan eller Dödsdroppet?

Klass 2 (undantaget är vägen över droppet som är klass 3) 

Lek i havet

Sandbankarna surf och lite rockhopping

Det surfas alltid några gånger om året vid Sandbankarna. Mjuk sand och ett kul lekställe på själva badstranden. Ofta lite blandning mellan brytande och vanliga vågor.  Vill man leka kring och på stenar är den västra delen vid Svarthamn stenig och bra. Där kan man absolut åka upp på en och annan sten när dyningar går. 

Spana i prognoser efter nordliga vindar för vågorna gör sig bäst ifrån N/NÖ.

Bekvämt ställe att lägga i med parkering strax ovanför badstranden så här kan man till med ha med sig olika kajaker för optimera lekandet.

Karta: https://minkarta.lantmateriet.se/?e=632682&n=6725862&z=13&background=1&boundaries=true

Kläcksgrund

Ö i mynningen av Dalälven. Massor av sand för sitta skönt vid fika. Det finns ett nära ställe att lägga i Dalälven strax uppströms på västra sidan (fortsätt vägen till Sandbankarna). Vid nordliga vindar av olika slag blir det ofta rätt guppigt där älven möter hav. Surf in  mot både ön och badstranden längre bort. 

Utnora Eskön

Utflyktsfavoriten. Skyddad inomskärspaddling vid Utnora och obligatoriskt fikaställe på spetsen av Eskön, men där är det öppnare vatten. 

Vitgrund och Norrskär

Fina öar en bit ut på havet så där kan det bli mer utsatt paddling för de vana. Klippor och öppet hav ger lite förutsättningar för rockhopping även vid ganska små dyningar

 

 

Share